Wróciłam! I to w jakim stylu 😀. Po poście na Instagramie doszło do mnie, że mało kto wie, co to są bułki Bao, ale wiedzcie, że to wcale nie jest trudne danie, natomiast z pewnością pracochłonne. Bułki parowane z pysznymi dodatkami z pewnością przeniosą Was w krainę cudownie pachnącej Azji! To jak… zaczynamy ? 🙂
Składniki (na około 12 bułeczek)
Bułeczki Bao:
- 1 szklanka ciepłej wody
- 25g świeżych drożdży
- 450g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
Wieprzowina:
- 1,5 kg karkówki wieprzowej
- 300ml piwa miodowego
- 3 łyżki czosnku w proszku
- 4 łyżki musztardy miodowej
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki pieprzu
- 3 białe cebule
Sriracha majo:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki sosu Sriracha
Dodatkowo:
- Kolendra
- Orzeszki ziemne
- Piklowane ulubione warzywa
- Papier do pieczenia
Wykonanie:
1. Wlewamy do miski szklankę wody (ciepłej), cukier, drożdże, odrobinę mąki, dobrze mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
3. Piekarnik ustawiamy na 150 stopni.
4. Miksturę na bazie miodu, przypraw i musztardy mieszany ze sobą i smarujemy mięso.
5. Cebulę kroimy na pół i kładziemy na brytfankę, na której położymy zamarynowane mięso.
6. Wszystko polewamy piwem i wstawiamy na godzinę do piekarnika.
7. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 100 stopni i pieczemy przez kolejne 7 godzin, aż mięso będzie się rozpadać.
8. Kiedy ciasto urośnie (robimy je po upieczeniu mięsa) delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 12 równych części.
9. W ręce wyrabiamy kulkę i robimy okrągły placek. W połowie placka kładziemy wycięty kwadrat z papieru do pieczenia i formujemy „muszelkę” w której jest w środku papier (tak, aby dwie części ciasta się nie skleiły)
10. Do garnka nalewamy wodę, zagotowujemy i kładziemy parowar bambusowy. Układamy bułeczki i całość zamykamy. Po około 20 minutach powinny być gotowe.
11. Wyciągamy bułeczki, ze środka niepotrzebny papier, bułkę smarujemy sosem majo Srirache, układamy mięso, warzywa, całość posypujemy orzechami i przystrajamy kolendrą.
Komentarz
Mam prośbę ostatnio oglądałam deser doniczka z czekolady z oreo… Mogła byś powtórzyć bo chce zrobic cos takiego na urodziny