• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną

8 marca 2020

Wróciłam! I to w jakim stylu 😀. Po poście na Instagramie doszło do mnie, że mało kto wie, co to są bułki Bao, ale wiedzcie, że to wcale nie jest trudne danie, natomiast z pewnością pracochłonne. Bułki parowane z pysznymi dodatkami z pewnością przeniosą Was w krainę cudownie pachnącej Azji! To jak… zaczynamy ? 🙂

Składniki (na około 12 bułeczek)

 

Bułeczki Bao:

 

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 450g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli

 

Wieprzowina:

 

  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 300ml piwa miodowego
  • 3 łyżki czosnku w proszku
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu
  • 3 białe cebule

 

Sriracha majo:

 

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki sosu Sriracha

 

Dodatkowo:

  • Kolendra
  • Orzeszki ziemne
  • Piklowane ulubione warzywa
  • Papier do pieczenia

 

Wykonanie:

 

 

1. Wlewamy do miski szklankę wody (ciepłej), cukier, drożdże, odrobinę mąki, dobrze mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, olej i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
3. Piekarnik ustawiamy na 150 stopni.
4. Miksturę na bazie miodu, przypraw i musztardy mieszany ze sobą i smarujemy mięso.
5. Cebulę kroimy na pół i kładziemy na brytfankę, na której położymy zamarynowane mięso.
6. Wszystko polewamy piwem i wstawiamy na godzinę do piekarnika.
7. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 100 stopni i pieczemy przez kolejne 7 godzin, aż mięso będzie się rozpadać.
8. Kiedy ciasto urośnie (robimy je po upieczeniu mięsa) delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 12 równych części.
9. W ręce wyrabiamy kulkę i robimy okrągły placek. W połowie placka kładziemy wycięty kwadrat z papieru do pieczenia i formujemy „muszelkę” w której jest w środku papier (tak, aby dwie części ciasta się nie skleiły)
10. Do garnka nalewamy wodę, zagotowujemy i kładziemy parowar bambusowy. Układamy bułeczki i całość zamykamy. Po około 20 minutach powinny być gotowe.
11. Wyciągamy bułeczki, ze środka niepotrzebny papier, bułkę smarujemy sosem majo Srirache, układamy mięso, warzywa, całość posypujemy orzechami i przystrajamy kolendrą.

 

OBIADAZJAJEDZENIEBAOSZARPANAWIEPRZOWINALUNCH
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019
Wegańskie domowe tacosy
10 lutego 2019

Komentarz


Iwona
28 August 2020 w 8:36 pm
Odpowiedz

Mam prośbę ostatnio oglądałam deser doniczka z czekolady z oreo… Mogła byś powtórzyć bo chce zrobic cos takiego na urodziny



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.