Pyszna aromatyczna potrawa, która mocno przypomina placki ziemniaczane, ale jak dla mnie w dużo lepszej odsłonie! Danie jest naprawdę proste, ale prezentuje się znakomicie 😉 dodatkowo, połączenie ziemniaków i skwarków, które uwielbiam! Może nie jest to mało kaloryczne, ale jestem pewna, że Wam zasmakuje!
Składniki:
(na dwie keksówki o długości 30 cm)
- 1200 g startych na małych oczkach i odsączonych z wody ziemniaków
- 500 g wędzonego boczku
- 4 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany 12%
- Sól
- Pieprz
Sos śmietankowo-pieczarkowy:
- 800g pieczarek
- 1,5l bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany
- Dwie łyżki mąki
- Pęczek natki pietruszki
- Szczypta cukru
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
- Starte ziemniaki mieszamy z podsmażonym boczkiem, cebulką, śmietaną przyprawami i jajkiem.
- Całość pieczemy w keksówce 1,5 h w 180 stopniach.
- Pieczarki kroimy i smażymy z cebulą.
- Całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy 15 minut.
- Do kubka nalewamy odrobinę sosu, dodajemy śmietany, mieszamy i wlewamy do garnka.
- Zagęszczamy mąką (nie jest to konieczne).
- Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, oraz przyprawy. Gotujemy 5-6 minut.
- Babka ziemniaczana jest najlepsza na następny dzień, odsmażona na patelni.
Zostaw odpowiedź