• O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • O MNIE
  • Lifestyle
  • Podróże
    • Wietnam
    • Bali
    • Indie
    • Tajlandia
    • Sri Lanka
    • Czechy
      • Adrspach
    • Grecja
      • Corfu
    • Majorka
    • Maroko
    • Zjednoczone Emiraty Arabskie
  • KUCHNIA
    • Przystawki
    • Zupy
    • Dania Główne
    • Desery
  • ARCHIWUM
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT

Babka ziemniaczana z sosem śmietankowo-pieczarkowym

14 października 2018
Pyszna aromatyczna potrawa, która mocno przypomina placki ziemniaczane, ale jak dla mnie w dużo lepszej odsłonie! Danie jest naprawdę proste, ale prezentuje się znakomicie 😉 dodatkowo, połączenie ziemniaków i skwarków, które uwielbiam! Może nie jest to mało kaloryczne, ale jestem pewna, że Wam zasmakuje!
 

Składniki:

(na dwie keksówki o długości 30 cm)

 
  • 1200 g startych na małych oczkach i odsączonych z wody ziemniaków
  • 500 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • Pieprz
 

Sos śmietankowo-pieczarkowy:

 
  • 800g pieczarek
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki śmietany
  • Dwie łyżki mąki
  • Pęczek natki pietruszki
  • Szczypta cukru
  • Sól
  • Pieprz
 

Wykonanie:

 
  1. Starte ziemniaki mieszamy z podsmażonym boczkiem, cebulką, śmietaną przyprawami i jajkiem.
  2. Całość pieczemy w keksówce 1,5 h w 180 stopniach.
  3. Pieczarki kroimy i smażymy z cebulą.
  4. Całość zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy 15 minut.
  5. Do kubka nalewamy odrobinę sosu, dodajemy śmietany, mieszamy i wlewamy do garnka.
  6. Zagęszczamy mąką (nie jest to konieczne).
  7. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, oraz przyprawy. Gotujemy 5-6 minut.
  8. Babka ziemniaczana jest najlepsza na następny dzień, odsmażona na patelni.

 

OBIADBABKA ZIEMNIACZANAPIECZARKI
Udostępnij

KUCHNIA  / Dania Główne

Nathallae
Studentka prawa, blogerka i instagramerka. Spośród wielu pasji do największych należą podróże w najdalsze zakątki świata i gotowanie.

Mogą ci się podobać również

Bułeczki Bao z Szarpaną wieprzowiną
8 marca 2020
Kurczak faszerowany kaszą oraz grzybami
16 lipca 2019
Makaron z bazyliowym pesto
27 kwietnia 2019

Zostaw odpowiedź


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • O Autorce

    Nieprzewidywalna indywidualistka, zakochana w podróżach, dobrym jedzeniu oraz nostalgicznej muzyce. W kuchni może spędzać każdą wolną chwilę, ponieważ nie wyobraża sobie dnia bez pichcenia smakołyków  dla najbliższych. Marzycielka, która sprawia wrażenie introwertyczki, ale tylko z dalszej perspektywy ;).

  • Instagram


  • Obserwuj Nathallae




Copyright © 2017 - 2020 Nathallae.pl | All Rights Reserved. | All words are mine, please do not copy without permission. Polityka prywatności

Facebook
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.